





PAPTAC Atlantic Branch Meeting November 7-8, 2023 Hilton Saint John, Saint John (NB)

1 Market Square, Saint John, NB E2L 4Z6 (506) 693-8484 Group Code: PAPTAC Atlantic Branch

SCHEDULE OF EVENTS

Tuesday, November 7th:

8:30 am - 9:00 am - Registration - Kennebecasis I, II foyer
9:00 am - 1:30 am - Welcome & Technical presentations - Kennebecasis I, II
11:30 am - 1:30 pm - 4:00 pm - Technical presentations - Kennebecasis I, II
5:30 pm - 10:00 pm - Reception (5:30-6:00 pm) / Banquet (6:00-10:00 pm) - Room to be confirmed

Keynote Speaker: Andrew Willett, Director of Sustainability and Indigenous Relations J.D. Irving

Wednesday, November 8th:

10:00 am-12:00 noon - Mill Tour - Irving Pulp & Paper

** Safety boots recommended, open-toed/sandals are not permitted. Hard hats and regular safety goggles will be provided

PAPTAC Atlantic Branch Meeting November 7-8, 2023 Saint John (NB)

SCHEDULE OF TECHNICAL PRESENTATIONS

All presentations and breaks will be held in the Kennebecasis I, II Hilton Saint John

Tuesday, November 7th:

8:30 am - 9:00 am	_	Registration and Morning Coffee Break	
9:00 am - 9:15 am	-	Welcome from Atlantic PAPTAC Atlantic Branch Committee	
9:15 am — 9:35 am (20 min)	-	Presentation #1:	Fibre Bonding Patterns and Paper Properties <i>Zhibin He, UNB</i>
9:35 am — 9:55 am (20 min)	-	Presentation #2:	Energy Reduction at Port Hawkesbury Paper – Screen Room Modernization Joe Allen, Port Hawkesbury
9:55 am — 10:15 am (20 min)	-	Presentation #3:	Paper Treatment Plant TSS Profile and Control Carolyn Morell, Lake Utopia
10:15 am - 10:45 am	_	Networking & Break	
10:45 am - 11:05 am (20 min)	-	Presentation #4:	Optimizing Sustainability: Utilizing Turbo Exhaust Heat for Energy Recovery in the Paperboard Industry Donald Whybro, Enerquin
11:05 am -11:30 am (25min)	-	Presentation #5:	Develop TMP-based Papers for Packaging and Food Wraps Fréderic Parent/Tony Manfred, FPInnovations
11:30 am — 1:30 pm	-	Lunch	(on your own)







1:30 pm - 1:50 pm (20 min)	_	Presentation #6:	Paper Barrier Properties Mehdi Alibolandi, UNB
1:50 pm - 2:10 pm (20 min)	-	Presentation #7:	Biomass Boiler CO Emission Reduction Through Air System Upgrade Denise Lévesque, GE Verona
2:10 pm - 2:30 pm (20 min)	-	Presentation #8	Variation in Recovery Boiler Throughput at IPP Ashley Bland, Irving Pulp & Paper
2:30 pm - 3:00 pm	_	Networking & Break	
3:00 pm - 3:20 pm	-	Presentation #10	Troubleshooting Lime Kiln Refractory Wear at IPP Jacob Wall, Irving Pulp & Paper
3:20 pm – 4:00 pm	_	Open Discussion and Closing Remarks	
4:00 pm - 5:30 pm		Personal Time	
5:30 _{pm} - 10:00 _{pm}	_	Reception & Group Banquet –Kennebecasis I/II Guest Speaker: Andrew Willett, Director of Sustainability and Indigenous Relations J. D. Irving	

Wednesday - November 8th

10:00am –12:00pm Irving Pulp & Paper mill visit.

** Safety boots recommended, open-toed/sandals not permitted

** Hard hats and regular safety goggles will be provided

Thank you to our sponsors!











