



# Eastern Canadian Black Liquor Recovery Boiler Advisory Committee (ECBLRBAC) Fall Meeting 2023 Sherbrooke (Québec)

Location: Hotel Le President 3535 rue King ouest, Sherbrooke (Québec) -- 800.363.2941 https://hotel-le-president.com

Dates: November 14-15 (Tuesday-Wednesday)

# **AGENDA**

### Notes:

- Meeting is non-smoking
- Cell phones are to be turned off or on silent mode
- Participation in the discussions is a key component of the meeting's success please refrain from nonmeeting related activities, and keep side discussions to a minimum
- Coffee/tea, juices will be offered in the meeting room by 7:30-8:00 am on both meeting days

# Monday, November 13<sup>th</sup>

## **Travel day for participants**

18:00-19:30 ECBLRBAC Steering Committee Meeting - (Steering Committee Only)





## **Tuesday, November 14<sup>th</sup>** - Champlain Room

- 08:00 Continental Breakfast Coffee Break
- 08:30 -Welcome, Introductions & Miscellaneous Details

### **Business Session:**

- Safety minute
- Minutes of Previous Meeting, if applicable
- Old Business
- New Business (ie: Elections for new Chair, Secretary/Treasurer)

## Liaison Reports: (as available)

- ECBLRBAC Steering Committee Report
- WCBLRBAC
- Atlanta BLRBAC
- Other
- PAPTAC Carmie Lato
- 09:30 "Around the Table" Brief Updates / Activities from Mills & Suppliers
- 10:00 Coffee Break
- 10:15 ECBLRBAC Incident Reports / Mill Incidents Discussions (Mills are asked to prepare reports and be prepared to present/discussion)
- 10:45 <u>Presentation #1</u>: Using Machine Learning to Model Boiler Bank Fouling (30 min) Jerry Ng (University of Toronto)
- 11:15 Personnel Training open discussion
- 12:00 Group Lunch
- 13:00 Mill Safety / Near Misses open discussion
- 13:45 Environmental Issues open discussion
- 14:15 <u>Presentation #2</u>: Electrochemical recovery of caustic and acid from process liquors in a kraft mill (30 min) Jean-Noël Cloutier (Hydro-Québec)





### 14:45 – Coffee Break

- 15:00 <u>Presentation #3</u>: Electric Boilers-The Boilers of the Green Future? (30 min) Blair Rydberg (Paper Excellence)
- 15:30 <u>Presentation #4</u>: B&W Spout Runner (30 min) Speaker TBC
- 16:00 Operating Problems open discussion
- 16:30 Closing Remarks and Meeting adjournment
- 18:30 Supplier sponsored Group Dinner **Restaurant to be announced**

# Wednesday, November 15<sup>th</sup> - Champlain Room

- 08:00 Continental Breakfast Coffee Break
- 08:25 Morning Welcome and "Safety Minute"
- 08:30 Presentation #5: Our Evaporator Cl Journey (30 min) Stéphanie Morin & Jean-Benoit Thibodeau (Domtar Windsor) and Dominic St-Onge (Différence GCS)
- 09:00 Boiler Manufacturers Updates (as available) -- GE / Andritz / B&W / Valmet / Others
- 10:15 Coffee Break
- 10:30 Operating Problems open discussion
- 11:00 Closing Business
  - Meeting critique / Suggestions for future presentations
  - Future Meetings dates & locations
  - New Executive Positions (Chair)
- 11:30 12:30 Group Lunch
- 12:30 12:45 Group meeting in lobby for Domtar mill visit (organizing of car pools, taxis, etc.)
- 12:45 13:00 Groups MUST depart for Windsor as it is a 30 minute ride and mill visit needs to start promptly at 13:30
- 13:30 Domtar Windsor Mill Visit (+/- 2 hours, from 13:30 15:30) safety boots and long sleeves obligatory
- 15:30 Travel back home / to hotel / etc.